5 november 2020

Aankoop Mariakerk Valkenswaard

Tijdens een bescheiden coronaproof tekenmoment is op 5 november 2020 de koopovereenkomst gesloten tussen pastoor F. Spooren, secretaris kerkbestuur Mevr Brenninkmeijer en directeur S. Swinkels van CRA Vastgoed (een VB Groep onderneming). De komende periode zal er gekeken worden naar de mogelijkheden voor de transformatie van de kerk naar appartementen, eventueel in combinatie met een andere functie.

 

Voor de herontwikkeling wordt samengewerkt met architect Thomas Bedaux. "Herbestemming van bestaand vastgoed dat door de tijd zijn functie heeft verloren, is in onze ogen het summum van circulariteit" aldus Bas Dikker, ontwikkelaar bij CRA Vastgoed. Circulair is het ook voor Thomas. Als kleinzoon van Jos Bedaux, oprichter van Bedaux de Brouwer (1937) en architect van de Mariakerk, spreekt hij van een droomopdracht. "Nooit kunnen bedenken dat ik de kans zou krijgen om erfgoed te transformeren, van opa, waar ik in gespecialiseerd ben. 20 jaar geleden studeerde ik af op het herbestemmen van kerken. Kerken vormen van oudsher een belangrijke verbinding in een wijk. Met herbestemmen geven we een nieuwe invulling aan deze verbinding."

 

Religieus erfgoed
De Mariakerk is één van de drie religieuze panden die CRA Vastgoed recent verwerft heeft voor herontwikkeling. Vorig jaar werd de Antonius Paduakerk in Valkenswaard verkregen en in 2018 droeg het Bisdom 's-Hertogenbosch het Clarissenklooster over aan CRA Vastgoed om het met gepaste eerbied te transformeren naar een nieuwe bestemming. Stefan Swinkels: "Een herontwikkeling van religieus erfgoed vraagt oprecht respect voor de historische en spirituele betekenis ervan. Dat sluit naadloos aan bij de normen een waarden van het familiebedrijf VB Groep waar wij deel van uitmaken."