27 november 2018

Kunstwerk Puttertjes

EINDHOVEN - Voormalig Van der Puttlyceum in Mensfort gaat tegen de vlakte. Een aantal kunstwerken ontsnapt aan de sloopkogel en krijgt een nieuw plekje in de wijk.

 

Arno van Sabben is samen met een collega bezig met het uitzagen van het kunstwerk Vorming, creatie en verkoopkunde. Het in 1962 door kunstenaar Ge Verhulst aangebrachte mozaïek blijkt een stuk dieper te zitten dan verwacht. Dus moet Van Sabben hulptroepen inschakelen. ,,Ik heb net gebeld voor een hijskraan. Dan kunnen we het werk in het geheel eruit tillen." Omdat er nog geen nieuwe plek is, verdwijnt het zo lang in het gemeentelijk depot.

Volgens CRA Vastgoed, dat als projectontwikkelaar verantwoordelijk is voor het herbestemmen, is terugplaatsing in het nieuwbouwproject Vijf van Vorst geen optie omdat het alleen bestaat uit lage bebouwing met zo'n 150 koopwoningen.

Toen in maart 2017 bekend werd dat de school gesloopt werd, was het lot van de kunstwerken aanvankelijk onzeker. Daarom nam het bestuur van appartementencomplex Frankrijk Staette aan de Willem de Bruynstraat contact op met CRA om in ieder geval het volgens hen meest karakteristieke kunstwerk te behouden voor Mensfort, de 'paal' bij de ingang van kunstenaar Gerard Bruning. De naam van het kunstwerk Puttertjes verwijst niet alleen naar de vogelsoort maar ook naar de leerlingen van de school. Momenteel wordt het werk gerestaureerd, daarna strijken de vogels neer in de tuin van het appartementencomplex.

 

Wandreliëf

Ook voor het keramisch wand­reliëf van kunstenaar Frank Nix is een nieuwe bestemming gevonden: het Summa College, de laatste gebruiker van het schoolgebouw. Het kunstwerk kreeg onlangs een plekje in de aula van de vestiging aan de Willem de Rijkelaan. Het reliëf is opgebouwd uit veel verschillende onderdelen die Van Sabben nummerde en later als een soort legpuzzel één voor één weer aanbracht. Een uiterst secuur werkje. ,,Het is heel breekbaar", vertelt Van Sabben, misschien wel de enige Nederlander met een tegelbedrijf en een afgeronde studie kunstgeschiedenis. ,,Dit vak is een mix van kennis en kunde. Ook schept het vertrouwen bij opdrachtgevers als je weet waarover je praat. Het helpt niet als je te bouwvakkerig klinkt."

Vier generaties terug begon het familiebedrijf als antiekzaak en later veilinghuis van antieke tegels. Als geen ander bekend met de problemen van demontage, werd samen met een constructiebedrijf een speciale diamantzaag ontworpen die tegels van de muren afneemt. ,,Ook monumentenzorg en verschillende musea werken nu zo."

Alleen de kleurrijke muurschildering van Albert Troost is waarschijnlijk niet meer te redden, al wordt er nog overleg gevoerd met de nabestaanden van de kunstenaar en het sloopbedrijf. Dan kijkt CRA of deze kosten reëel zijn of dat dit geld in overleg met de nabestaanden op een andere manier ingezet wordt.